Spelarporträtt: Alexander “Markan” Marklinder

En av årets överraskningar i eAllsvenskan är definitivt IK Sirius Alexander “Markan” Marklinder. Under hans första säsong i eAllsvenskan har han satt skräck i motståndarna och siktar högt inför finalen.

– Vi är riktigt taggade på att åka till Göteborg och målet är att ta hem guldet, säger Markan.

Markan var inför säsongen lite av en doldis när han klev in i Sirius esportlag, och man visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig av Uppsala-laget överhuvudtaget Efter en relativt trög start, där de åkte ut mot Varberg i första eventet, har grabbarna i Sirius verkligen växlat upp. I säsongens femte event gick de hela vägen till final, där de dock föll mot Hammarby.

– Det känns riktigt kul att känna att man toppat formen nu inför slutspelet, säger han och fortsätter: I ett drömscenario när vi är i final hade det varit kul att möta Hammarby igen, så att vi kan få revansch från förlusten i senaste finalen.

I Nordstan 6 maj tävlar Markan inför en större publik för första gången. Utan riktiga tävlingserfarenheter i dessa sammanhang finns det frågetecken kring hur killarna i Sirius kommer att hantera nervositeten och pressen. Markan berättar dock att han själv steppar upp en nivå när det verkligen gäller, och är inte särskilt rädd över att nervositet kommer att sätta käppar i hjulet.

– Självklart kommer man ju att känna av nervositeten, men jag tror att jag är en sån som spelar bättre när någonting är på spel, och är jag lite nervös blir jag mer taggad. Jag tror inte att nervositeten kommer leda till att jag spelar sämre, utan snarare tvärtom, säger han.

Inför finalen kliver Sirius in som outsider. Alexander tror dock att detta kan gynna hans lag då de har slagit ur underläge tidigare.

– Jag tror att det kan vara en fördel. Vi har gjort bra resultat tidigare och vi hoppas på att toppa formen till finalen.

Till skillnad från de flesta andra lag i eAllsvenskan som oftast letar efter spelare runtom i hela landet, har Sirius gjort en lokal satsning, där trion som representerar klubben alla kommer från Uppsala. Efter en kvaltävling tog Markan Topp-3 tillsammans med Bertil “Berra” Rydbeck Nordén och  Liam “Liando” Morrissey, och fick därmed spela för Sirius. Inför eAllsvenskan var Markan lite nervös kring hur de skulle stå sig mot proffsen, men det har visat sig gå riktigt bra.

– Vi hade en turnering på Kappa Bar där det gick bra, men man visste ju inte riktigt hur det skulle gå mot proffsen. Jag visste ju att jag var duktig och så, men att möta proffs blir ju en lite annan grej. Dock har det visat sig gå bra, och att känna att man kan mäta sig med dem bättre lagen är en riktigt rolig känsla.

Vad var det som fick dig att börja spela FIFA?

– Jag har alltid älskat och spelat fotboll samtidigt som jag spelat tv-spel, så det var verkligen en bra kombination. Mitt första FIFA var 04, så det blir ju snart tjugo år sedan, så jag har spelat riktigt länge.

Spelar du fotboll fortfarande?

– Jag har spelat, nu har jag dock opererat mitt korsband två gånger så nu spelar jag inte längre tyvärr. Jag lirade från att jag var sex år gammal tills jag var 20. Nu är jag 26 så jag har haft några år uppehåll, men jag spelar fortfarande med kompisar på skoj, men inte i något lag.

/Frans Bergholtz